Een Travellerspoint blog

Havana - Madrid- Amsterdam - Aartselaar (04)

04/05/2015

c
We hebben ons in een "roze opendak oldtimer taxi" naar het „Museo National de Bellas Artes” laten voeren. Dat was op zich al een hele belevenis. Het museumgebouw is heel modern de binnenkant deed een beetje denken aan het M hka de buitengevels waren ook strak en modern. De collectie Cubaanse moderne kunst was echt moeite, moderne schilderijen die te vergelijken waren met onze moderne schilders. Er stonden installaties die evengoed van Panamarenko hadden kunnen zijn en schilderijen zoals Permeke ze heeft geschilderd. Daarna naar het Palacio de Bellas Artes een prachtig paleis in Art-Decostijl waar in de inkomhal een groot werk van Jan Fabre hangt "de olifantentanden" gemaakt met de beroemde kevervleugels. De collectie is ingedeeld per land en de grootste verzamelingen zijn die van Italiaanse, Franse en Spaanse kunstenaars. Op de bovenste verdieping zijn schilderijen te bewonderen uit de Vlaamse en Nederlandse scholen. Er hangen dan ook prachtige werken van onze grootmeesters zoals "Kermesse" van Jan Breughel (De Jonge) ed.
Naar de luchthaven. We zijn met 2 uur vertraging opgestegen wat ons deed vrezen dat we de aansluiting met de volgende vlucht in Madrid zouden missen maar ofwel was het wind mee ofwel heeft de piloot een zware voet gehad want we zijn slechts met een half uur vertraging geland en hadden we ruimschoots de tijd om onze volgende vlucht te halen.

04/05 Havana - Madrid - Amsterdam - Aartselaar
Na een reis van 22 uren waren we terug in België en ja hoor aan de grens begon het te regenen.

Cuba : op elke hoek van de straat muziek. In de steden zijn er arme en niet arme mensen. Mensen die bedelen om geld of zeep in de dorpen en ook in de grotere steden. Voor de mensen die geen werk of ander inkomen hebben staat alles op de bon. Maandelijks krijgen ze een aantal punten die ze kunnen omruilen voor voedsel en tweede hands kledij.
Anderen lopen dan weer rond op peperdure "Nike's" en "merkkledij". Heel dubbel allemaal.
Er zijn 2 soorten valuta in het land: de CUC voor de toeristen en de CUP voor de bevolking. In principe mogen de cubanen niet met CUC betalen. Er zijn ook andere (goedkopere) aankooptarieven voor de bevolking dan voor de toerist.
De toeristen rijden in superdeluxe autobussen de bevolking in afstandse bussen waar ze opeengepakt staan of ook in open vrachtwagens. De blinkende oldtimers dienen meestal als taxi voor de toerist. Af en toe zie je een oud verroest exemplaar voor eigen gebruik. Vooral op het platte land zijn paard en kar het dagelijks vervoermiddel. Je wordt er letterlijk een eeuw terug geworpen in de tijd. Je ziet een paar fietsers en in Havana enkele brommers. De mensen gaan vaak naar hun werk met autostop. Je ziet dan ook overal mensen langs de weg staan die auto's proberen tegen te houden om hen mee te nemen. Op de autostrade waar ook fietsers, brommers en paard en kar rijden, staan 's morgens en 's avonds vele mensen te wachten op vervoer.
De prijzen voor de toerist zijn ongeveer gelijk aan de prijzen in België. Alleen de alcohol (rum) is veel goedkoper dan in België maar dat komt waarschijnlijk omdat de Belgische staat zware taksen heft. Voor het nationale bier "Cristal" werd, afhankelijk van de plaats waar men het verbruikt, 1 tot 2,50 cuc gevraagd. 1 Cuc heeft een waarde die iets lager ligt dan de euro. Dus onbetaalbaar voor de gewone Cubaan.
Er is een overvloed aan fruit. Ananas, papaya, limoenen, bananen, cocosnoten en heel veel mango. Heel veel vers fruitsap. De koffie is over het algemeen ook lekker. Ook lekker zijn de cake en koekjes, gemaakt met veel eieren, die je bij het ontbijt krijgt. De verscheidenheid aan groenten blijft echter beperkt tot tomaten, komkommer en fijn gesneden witte kool. Zoete aardappelen en af en toe een boontje. Heel veel zwarte bonen al dan niet vermengd met rijst. Bananenchips met zout zoals bij ons aardappelchips. En heel veel munt voor de mojito's. Als vlees is er rund, varken en lam. Veel lekkerder vond ik de gegrilde vis en kreeft. De kreeft was wel van een andere soort dan de Canadese. Je kreeg enkel het staartvlees, dat werd overlangs doorgesneden en gegrild. Het is iets taaier dan de Canadese maar lekker. Heb ik vijf keer gegeten. Over het algemeen kruid men het eten veel te weinig, ook paprika zie je er niet veel.
Het onderwijs is zeer goed en gratis voor iedereen. Zelfs tot in de kleinste dorpjes is er een schooltje voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Iedereen in het zelfde uniform. Voor de meisjes een wit bloesje en bordeau rokje met bretelletjes in dezelfde kleur. Voor de jongens een wit hemdje en okerkleurig korte broek. Tijdens het bezoek aan een lokaal schooltje, slechts 3 klassen, viel ons op dat er maar weinig lesmateriaal aanwezig was. Een lege koker van oa. Pringle chips deed dienst als pennenzak om het karige schrijfmateriaal in op te bergen.
De gezondheidszorg is ook zeer goed. De dokters zijn, net zoals alle andere beroepen, allemaal staatsambtenaar. Ik heb ergens gelezen dat de dokters niet meer of zelfs minder verdienen dan bv een elektricien. De medicamenten zijn ook gratis of toch heel goedkoop, maar het probleem is dat er een groot tekort is. Dat merk je ook als je in de apotheken, zelfs in Havana zijn de schabben mager gevuld.
Nu het embargo van Amerika versoepeld is zal het hopelijk voor de gewone Cubaan wat gemakkelijker worden.

Geplaatst door Jan Van Acker 12:26 Gearchiveerd in Cuba

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint