Een Travellerspoint blog

Vinales (23)

Donderdag 23 April

c
Sigaren gaan kopen in de sigarenshop recht over de sigarenfabriek. Na de middag de sigarenfabriek bezocht waar de Motechristos, Guantanameras en andere zo bekende sigaren gerold werden. De godganse dag zitten de mensen in een donker vertrek, met vier op een rij vele rijen achter elkaar, sigaren te prepareren en te rollen. In de voormiddag worden de krant en boeken voorgelezen. Stamt waarschijnlijk nog uit de periode dat de Cubanen niet konden lezen of schrijven. Maar ik denk dat dat nu niet meer het geval is omdat het onderwijs in Cuba zeer goed is en bijna iedereen school heeft gelopen.Het was wel de moeite om te zien hoe handig en vlug de duurste en mooiste sigaren ter wereld tot stand komen.
Wandeling door het natuurgebied waar dichtbegroeide kalkstenen heuvels "mogotes" uit het landschap rijzen. Te vergelijken met het chinees Karst gebergte. Onze cubaanse gids, een zestiger die, zoals hij beweerde, 3 kinderen had bij 3 verschillende vrouwen. Dit was misschien wel niet waar maar in ieder geval was het een echte charmeur die de mooiste vrouw van ons gezelschap, Suzanne op een heel „ludieke” mannier bijzondere aandacht schonk. Hij bracht ons ook naar een familie waar we (heel sterke) koffie, sterfruit en ananas kregen. En natuurlijk werden de sigaren bovengehaald en hebben we er daar ook wat gekocht. Ben benieuwd of we het verschil zullen proeven tussen de "echte" en de "namaak" sigaren. Even verder bevond zich een kleurrijke rotsschildering. Vandaar met de fiets naar een tabaksplantage waar er geen tabaksplanten meer op het veld stonden omdat het oogstseizoen al lang voorbij was. Wel stonden er nog enkelen doorgeschoten planten met zaadknoppen. In elke zaadknop zo groot als een kersenpit zitten wel honderden zaadjes kleiner dan speldenknpjes. In de droogloods waar het heerlijk naar de tabak rook werd er een beetje uitleg geven en een verse sigaar gerold door een stoere mooie cubaan. De opbrengst van de oogst is voor 90% voor de staat Cuba en 10% is voor de boer. En weer kregen we koffie met een flinke scheut rum. S avonds in de avondschemering zijn we paard gaan rijden in een prachtige omgeving. Leek wel of we door de prairie reden.

j
We zijn nu in de Vinales vlakte met de “Megotes” dichtbegroeide kalkstenen heuvels die als puisten uit de grond gedrukt lijken te zijn. Vergelijkbaar met het Karst gebergte in China. We maken een begeleide wandeling van twee uur met talrijke stops bij o.a. een aantal tabaksplantages. 90% van de geteelde tabak is bestemd voor de staat, 10% (20% werd schalks gezegd) is voor eigen gebruik.
Een fotogenieke tabaksteler-macho gaf een demonstratie sigarenrollen. Tot hier toe hebben we zelf reeds een 40 sigaren gekocht en twee gerookt.
Het bezoek aan een grot was zoals te verwachten gelijk aan alle vorige grotbezoeken. Welke grot kan mooier zijn dan die van Han in Belgiie? We hadden beter het stadje Vinales bezocht.
Rond 19h met een groep van vijf een tocht te paard gemaakt door dit mooie landschap.

P1090713

P1090713

P1090709

P1090709

P1090685

P1090685

P1090677

P1090677

Geplaatst door Jan Van Acker 11:27 Gearchiveerd in Cuba

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint