Een Travellerspoint blog

San Diego de los Baños (21)

Dinsdag 21 April

c
De afstand van Soroa tot San Diego de los Banños is 60 km. Deze doen we volledig met de fiets. De route gaat over landelijke wegen en een stukje autostrade. Deze zijn niet te vergelijken met de autostrades van bij ons. Er is weinig verkeer in Cuba, je komt er zelfs groepjes mensen tegen die meestal staan te wachten op een lift om oa. naar het werk te gaan. Fietsers zie je ook vaak. De fietsen zijn gewoonlijk zeer oud. Het vervoermiddel dat je hier veel ziet zijn de paardjes met daarachter kleine koetsjes. De koetsjes zijn hier zo gebruikelijk als bij ons de auto. Onderweg zie je dan ook voor vele huisjes een paardje grazen. De vrachtwagens, en de vele kleurrijke oldtimers stoten verschrikkelijke zwarte wolken uitlaatroet uit. Zeer ongezond! 's Middags weer bij particulieren gegeten. Vers ananas of mango sap, komkommer, tomaten, kaas, een soort plakken varkensvlees (meer gekookt dan gebakken) rijst met rode bonen, broodje en fruit ananas en mango. Het hotel in San Diego de los Baños waar we moesten logeren zit al ruim 2 weken zonder water. Het heeft hier in deze streek sinds september vorig jaar niet meer noemenswaardig geregend en het waterpeil van de rivieren en meren staat heel laag. Als alternatief zijn we dan gaan logeren in een prachtig oud koloniaal hotel midden in de stad Pinar del Rio.
j
Fietstocht van 60 km naar San Diego de los Baños. Onderweg weinig auto’s. Goede fietswegen. We fietsen door talrijke dorpen en leren zo het dagelijkse leven in Cuba kennen: Scholen, boerderijtjes, gezellige dorpspleinen, prachtige (verbouwde) autobussen en auto’s, karren met paarden. Het is warmer dan de vorige dagen, de zon brand. Dit maakt deze heuvelachtige rit best zwaar.
S ’middags gaan eten bij particulieren, landbouwers met kippen en varkens. Een goede eenvoudige maaltijd met broodjes, vlees en groeten en veel vers fruit. Achteraf heel straffe koffie.
San Diego de los Baños staat in Cuba bekend als de beste plek om baars te vangen. Daar merken we niets van, de rivieren zijn uitgedroogd.
Vanwege de langdurige droogte ontstaan er in Cuba problemen met de watervoorziening. San Diego de los Banos zit zonder water waardoor we met onze bus verder moeten naar de volgende bestemming: Pinar del Rio, de stad van de sigarenfabrieken.
Pinar kenmerkt zich door een karakteristiek straatbeeld met pastelkleurige huizen met voorportalen en zuilen in neoklassieke stijl. Ons hotel in het centrum van de stad is heel mooi en comfortbel. Helaas blijkt de helft van ons gezelschap ziek te zijn. Waarschijnlijk veroorzaakt door het middagmaal bij de Cubaanse familie?
We verblijven in een mooi hotel “Vueltabajo” Koloniaal interieur zeer verzorgd. S’avonds gaan eten in een plaatselijk restaurant: Chris geroosterde kreeft, Jan, vis. (De kreeft is hiet niet zoals bij ons, lijkt op krab)

Geplaatst door Jan Van Acker 11:27 Gearchiveerd in Cuba Reacties (0)

Las Terazas (20)

Maandag 20 april 2015

j
Met de bus naar Soroa (W Cuba)
Lekkerontbijt. Fietstocht van 20 km naar Les Terrazas. We rijden een hele tijd op de autostrade waar zeer weinig verkeer is. We komen er andere fietsers en voetgangers tegen.
Les Terrazas is een oude koffieplantage We zien er o.a. de vervallen verblijven van de neger slaven en een oude mlen om de bonen uit de vrucht te drijven.
Met de bus terug en onderweg na een zwempartij in een vijver genoten van een tonijn lunch gefabriceerd door onze Cubaanse begeleiders.
Praatje gemaakt met één van de begeleiders (de fietsmecanicien) een jonge zwarte man met een prachtig wilde haartooi die vertelde over deze job waar hij nu op één dag evenveel verdiend als vroeger op één maand als informaticus. Hij klaagde erg over de nog steeds heersende discriminatie tegenover de zwarte bevolking. Het was duidelijk merkbaar dat hij gevaar liep door dit openlijk aan ons mede te delen. Angstvallig hield hij een parkwachter in het oog die misschien meeluisterde.
In de late namiddag een wandeling gemaakt naar een uitkijkpunt. Onderweg een sigaar gekocht, die zoals achteraf bleek niet te genieten was. Boven op de top van de berg waren het vooral de zweefvliegkunsten van de Gieren die onze aandacht trokken.
S’avonds gaan eten bij een gezin in de buurt. Opnieuw niet om over naar huist te schrijven.

P1090600

P1090600

P1090610

P1090610

P1090614

P1090614

Geplaatst door Jan Van Acker 11:26 Reacties (0)

Havanna (18)

Zaterdag 18 april 2015

c
Het ontbijt was zeer goed in tegenstelling wat we verwacht hadden en de koffie is hier heerlijk. Voormiddag de fietsen gaan ophalen. De huurfietsen zijn van allerlei soort en allemaal 2e hands. In Cuba is het bijna onmogelijk om zelf een handel te beginnen. De jonge man Yasse die het toch heeft gewaagd krijgt met veel tegenwerking te maken. Nieuwe fietsen kan (mag) hij niet aankopen dus moet hij het stellen met de fietsen van toeristen, die ze achterlaten na hun vakantie of van schenkers uit het buitenland. (Yasser die dus de fietsen verhuurd is tevens onze fietsgids en mecanicien voor onderweg) Ook vervang materiaal zoals banden ed. zijn nauwelijks te koop in Cuba vandaar dat onze reisorganisatie een zak met banden en nog wat materiaal heeft meegenomen. We hebben de rest van de voormiddag de oude stad per fiets verkend. Na de middag te voet de stad. Het oudste deel van Havana is door UNESCO erkend als werelderfgoed. De gebouwen zijn prachtige maar sterk verloederd. Enkele worden gerestaureerd. Lekkere koffie (met licht zoutsmaak) gedronken op de Plaza de la Catedral. Op de Malacon (wandel boulevard langs het water, Caleta de San Lázaro, Estrecho de la Florida) waren enkele bedelaars en mensen die pindanootjes in tipzakjes verkochten. Velen vroegen ook naar zeep, is blijkbaar moeilijk te krijgen. We zijn daar in gesprek geraakt met een éénbenige man. Het was een net geklede zwarte man die vertelde dat hij ooit als bootvluchteling en poging heeft gewaagd om in Florida te geraken (140 km). Hij vertelde hoe hard het leven is in Cuba. Zeker met één been en een zwarte kleur.
j
Opstaan om 7h, heel uitgebreid en lekker ontbijt.
Met de bus naar de stad waar de fietsen verdeeld en aangepast worden. Heel vlot verloopt dat allemaal niet. De fietsen blijken van voldoende kwaliteit.
Onze buschauffeur rijdt met ons de stad door als eerste kennismaking.
Na in de oude stad een broodje gegeten te hebben maken we een stadswandeling; kleurrijk, druk, warm. Wat opvalt: de vergane glorie. Zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt. Ooit moet dit een rijke stad geweest zijn. We kennen veel te weinig van zijn geschiedenis, ik neem me voor om hier wat aan te doen.
Een praatje gemaakt met één van de vele bedelaars. Hij kon het begrijpen dat het onbegonnen werk is om aan elke bedelvraag te voldoen. Hij was alles behalve entoesiast over het Cubaanse regeer model. Gaat het wel goed met dit land?

De vergane glorie: voor de revolutie was de macht en het geld in handen van een rijke elite. De bevolking was arm, groot klasseverschil, de revolutie heeft daar een einde aan gemaakt, nu socialistisch regime wat blijkbaar ook niet alles oplost. Lees het boek "De ritselaars van Havanna" Edwin Koopman. Ook jan Leyers heeft een interessante reportage gemaakt over de situatie in Cuba

P1090571

P1090571

P1090559

P1090559

Geplaatst door Jan Van Acker 11:26 Gearchiveerd in Cuba Reacties (0)

Helse vlucht van Havana naar Madrid (03)

03/05/2015

Opnieuw helse vlucht met "Air Europ" naar Madrid. Te weinig plaats voor de benen. Vliegtuig vertok 2 uur te laat en lande toch op tijd! wind mee?

Geplaatst door Jan Van Acker 11:26 Gearchiveerd in Cuba Reacties (0)

Pinar del Rio (22)

Woensdag 22 April

c
Sigaren gekocht en de stad bezocht. Heel mooi hotel in koloniale stijl. De huizen zien er niet alleeen vervallen uit, ze zijnhet echt. Sommige hebben prachtige balkonnetjes maar zijn zo vervallen dat er boompjes opgroeien. Hier en daar staat er op de verdieping van een krot een venster open en zie je dat daar toch gewoond wordt. Om wat bij te verdienen verkopen de mensen allerlei spulletjes van plastieken bekertjes tot koppelingen voor stalen buizen of wat verkleurd speelgoed. Het aanbod is niet groot. , s Avonds in een paladar lobster gegeten.De laatste 25 km gefietst, op het einde serieuze klimmetjes.
j
Deze voormiddag de stad (Pinar Del Rio) bezocht, veel vervallen gebouwen maar de felle kleuren geven het een fotogeniek uitzicht. Het is heel wam, veel volk op straat. Tegenover de Sigarenfabriek bevindt zich een sigarenspeciaalzaak waar we voor €50 sigaren gekocht hebben
In de sigaren fabriek zien we hoe met de hand sigaren gemaakt worden. Gespecialiseerde maar eentonige arbeid. De afgewerkte sigaren worden op een vernuftige manier getest. Ze mogen slechts een bepaalde afstand uit de met lucht gevoede koker komen, anders zijn ze te licht of hard gerold.

P1090668

P1090668

P1090657

P1090657

Geplaatst door Jan Van Acker 11:26 Gearchiveerd in Cuba Reacties (0)

(Berichten 6 - 10 uit 20) « Pagina 1 [2] 3 4 »