Een Travellerspoint blog

San Diego de los Baños (21)

Dinsdag 21 April

c
De afstand van Soroa tot San Diego de los Banños is 60 km. Deze doen we volledig met de fiets. De route gaat over landelijke wegen en een stukje autostrade. Deze zijn niet te vergelijken met de autostrades van bij ons. Er is weinig verkeer in Cuba, je komt er zelfs groepjes mensen tegen die meestal staan te wachten op een lift om oa. naar het werk te gaan. Fietsers zie je ook vaak. De fietsen zijn gewoonlijk zeer oud. Het vervoermiddel dat je hier veel ziet zijn de paardjes met daarachter kleine koetsjes. De koetsjes zijn hier zo gebruikelijk als bij ons de auto. Onderweg zie je dan ook voor vele huisjes een paardje grazen. De vrachtwagens, en de vele kleurrijke oldtimers stoten verschrikkelijke zwarte wolken uitlaatroet uit. Zeer ongezond! 's Middags weer bij particulieren gegeten. Vers ananas of mango sap, komkommer, tomaten, kaas, een soort plakken varkensvlees (meer gekookt dan gebakken) rijst met rode bonen, broodje en fruit ananas en mango. Het hotel in San Diego de los Baños waar we moesten logeren zit al ruim 2 weken zonder water. Het heeft hier in deze streek sinds september vorig jaar niet meer noemenswaardig geregend en het waterpeil van de rivieren en meren staat heel laag. Als alternatief zijn we dan gaan logeren in een prachtig oud koloniaal hotel midden in de stad Pinar del Rio.
j
Fietstocht van 60 km naar San Diego de los Baños. Onderweg weinig auto’s. Goede fietswegen. We fietsen door talrijke dorpen en leren zo het dagelijkse leven in Cuba kennen: Scholen, boerderijtjes, gezellige dorpspleinen, prachtige (verbouwde) autobussen en auto’s, karren met paarden. Het is warmer dan de vorige dagen, de zon brand. Dit maakt deze heuvelachtige rit best zwaar.
S ’middags gaan eten bij particulieren, landbouwers met kippen en varkens. Een goede eenvoudige maaltijd met broodjes, vlees en groeten en veel vers fruit. Achteraf heel straffe koffie.
San Diego de los Baños staat in Cuba bekend als de beste plek om baars te vangen. Daar merken we niets van, de rivieren zijn uitgedroogd.
Vanwege de langdurige droogte ontstaan er in Cuba problemen met de watervoorziening. San Diego de los Banos zit zonder water waardoor we met onze bus verder moeten naar de volgende bestemming: Pinar del Rio, de stad van de sigarenfabrieken.
Pinar kenmerkt zich door een karakteristiek straatbeeld met pastelkleurige huizen met voorportalen en zuilen in neoklassieke stijl. Ons hotel in het centrum van de stad is heel mooi en comfortbel. Helaas blijkt de helft van ons gezelschap ziek te zijn. Waarschijnlijk veroorzaakt door het middagmaal bij de Cubaanse familie?
We verblijven in een mooi hotel “Vueltabajo” Koloniaal interieur zeer verzorgd. S’avonds gaan eten in een plaatselijk restaurant: Chris geroosterde kreeft, Jan, vis. (De kreeft is hiet niet zoals bij ons, lijkt op krab)

Geplaatst door Jan Van Acker 11:27 Gearchiveerd in Cuba

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint