Een Travellerspoint blog

Havanna (18)

Zaterdag 18 april 2015

c
Het ontbijt was zeer goed in tegenstelling wat we verwacht hadden en de koffie is hier heerlijk. Voormiddag de fietsen gaan ophalen. De huurfietsen zijn van allerlei soort en allemaal 2e hands. In Cuba is het bijna onmogelijk om zelf een handel te beginnen. De jonge man Yasse die het toch heeft gewaagd krijgt met veel tegenwerking te maken. Nieuwe fietsen kan (mag) hij niet aankopen dus moet hij het stellen met de fietsen van toeristen, die ze achterlaten na hun vakantie of van schenkers uit het buitenland. (Yasser die dus de fietsen verhuurd is tevens onze fietsgids en mecanicien voor onderweg) Ook vervang materiaal zoals banden ed. zijn nauwelijks te koop in Cuba vandaar dat onze reisorganisatie een zak met banden en nog wat materiaal heeft meegenomen. We hebben de rest van de voormiddag de oude stad per fiets verkend. Na de middag te voet de stad. Het oudste deel van Havana is door UNESCO erkend als werelderfgoed. De gebouwen zijn prachtige maar sterk verloederd. Enkele worden gerestaureerd. Lekkere koffie (met licht zoutsmaak) gedronken op de Plaza de la Catedral. Op de Malacon (wandel boulevard langs het water, Caleta de San Lázaro, Estrecho de la Florida) waren enkele bedelaars en mensen die pindanootjes in tipzakjes verkochten. Velen vroegen ook naar zeep, is blijkbaar moeilijk te krijgen. We zijn daar in gesprek geraakt met een éénbenige man. Het was een net geklede zwarte man die vertelde dat hij ooit als bootvluchteling en poging heeft gewaagd om in Florida te geraken (140 km). Hij vertelde hoe hard het leven is in Cuba. Zeker met één been en een zwarte kleur.
j
Opstaan om 7h, heel uitgebreid en lekker ontbijt.
Met de bus naar de stad waar de fietsen verdeeld en aangepast worden. Heel vlot verloopt dat allemaal niet. De fietsen blijken van voldoende kwaliteit.
Onze buschauffeur rijdt met ons de stad door als eerste kennismaking.
Na in de oude stad een broodje gegeten te hebben maken we een stadswandeling; kleurrijk, druk, warm. Wat opvalt: de vergane glorie. Zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt. Ooit moet dit een rijke stad geweest zijn. We kennen veel te weinig van zijn geschiedenis, ik neem me voor om hier wat aan te doen.
Een praatje gemaakt met één van de vele bedelaars. Hij kon het begrijpen dat het onbegonnen werk is om aan elke bedelvraag te voldoen. Hij was alles behalve entoesiast over het Cubaanse regeer model. Gaat het wel goed met dit land?

De vergane glorie: voor de revolutie was de macht en het geld in handen van een rijke elite. De bevolking was arm, groot klasseverschil, de revolutie heeft daar een einde aan gemaakt, nu socialistisch regime wat blijkbaar ook niet alles oplost. Lees het boek "De ritselaars van Havanna" Edwin Koopman. Ook jan Leyers heeft een interessante reportage gemaakt over de situatie in Cuba

P1090571

P1090571

P1090559

P1090559

Geplaatst door Jan Van Acker 11:26 Gearchiveerd in Cuba

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint